Nem szeretnélek fárasztani száraz szakszöveggel, úgyhogy egyszerűen csak elmesélem, számomra mit is jelent a coaching.

Hosszú-hosszú ideig éltem a múltban. Talán azt is mondhatnám, hogy túl hosszú volt ez az idő, de már nem is igazán gondolom így. Ahhoz, hogy túllépjek és feldolgozzam, sok-sok évnyi terápiára és önismeretre volt szükségem.

Előbbi az, ami nem a coaching. Ugyan visszatekintünk majd a múltadra, ha úgy alakul, de míg a terápia a múltra fókuszál, mi – te és én – a jelenből kiindulva a jövőre összpontosítunk.

Nincsenek és nem is lesznek számodra kész válaszaim és megoldásaim, mert a te problémádra és megakadásodra a megoldás Benned van. Én pusztán annyit teszek, hogy a jelenlétemmel és kérdéseimmel támogatlak, hogy megtaláld mindazt a lehetőséget, ami mindig is ott rejtőzött benned.

Nem lesz könnyű munka. Az önismeret útjára való rálépés nehéz, tudom. Nekem is az volt. Rögeszméket, szokásokat, embereket kellett elengednem hozzá. Nem mondom azt, hogy mindvégig pokolian fájdalmas út áll előtted, mert nem így van: a nevetés és a humor gyógyír mindenre. Mindemellett amikor elkezdesz látni és nemcsak nézni, rá fogsz döbbenni saját teljességedre a világ szövevényes hálójában.

A coaching folyamata során elsősorban a jobb agyféltekédre fogunk fókuszálni: az érzelmeidre. Elsősorban verbális úton – kérdésekkel – fogunk dolgozni, de képzett OH-kártya és rendszertábla instruktorként, illetve egyéb más eszközök használatával a lehetőségeink tárháza végtelen, hogy megtaláld magadban a válaszokat.

Coachként fontos, hogy megteremtsem számodra a biztonságos közeget és környezetet: bármit is mondasz, bármit is mesélsz el, támogatlak és megtartalak. Nem fogom a történeted sem továbbadni, sem megítélni. Minden csak rajtad múlik.

A folyamat csak és kizárólag Rólad fog szólni. Nem a szomszédról, nem a családról, nem a kollégákról, hanem Rólad, nagybetűkkel. Meghallgatlak, megértelek és elfogadlak.

És akkor most azért jöjjön néhány száraz(abb) információ is:

  • Minimum öt alkalomra szerződök, ennél kevesebbre nem. Ez öt teljes ülést jelent, amikor minden figyelmemet Neked szentelem
  • A legelső találkozásunk egy úgynevezett „előzetes konzultáció”, ami nem tartozik bele a folyamatba. Itt áttekintjük röviden magát a coachingot és a folyamat felépítését. Mesélsz kicsit magadról és arról, hogy milyen témákkal szeretnél foglalkozni. Az előzetes konzultáció végére mindketten tudni fogjuk, hogy szeretnénk-e együtt dolgozni; de neked természetesen lehetőséged van átgondolási időt kérni, és később visszajelezni.
  • Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a coaching nem terápia és nem is tanácsadás. Segítő kérdésekkel támogatlak abban, hogy a jelen elakadásaira megtaláld a saját válaszaidat
  • Maga a coaching egy professzionális munkakapcsolat kettőnk között: egyenrangú felekként ülünk egymással szemben. A Te felelősséged a téma megválasztása, míg az enyém a folyamat kézbentartása és a Te megtartásod.